Lezing Het Vliegend Hert

Het Vliegend hert komt weer terug!

Op verschillende plaatsen in de gemeente Apeldoorn zijn afgelopen zomer (2022) Vliegend herten gezien. Vanaf eind mei tot eind augustus kun je deze mooie kevers zien.
Dan zit hun leven er weer op. Na de paring overlijdt het mannetje, het vrouwtje gaat dood na het afzetten van de eitjes. Deze eitjes worden afgezet bij de wortels van de eik. De rupsjes die 4 jaar geleden uit de eitjes zijn gekropen, zijn afgelopen jaren uitgegroeid tot dikke larven. In het najaar van 2022 waren zij klaar om te verpoppen. Deze verpopping is nu achter de rug. In de bodem liggen mooie Vliegend herten klaar om weer tevoorschijn te komen. Dit gebeurd eind mei, begin juni, als de temperaturen wat hoger zijn.
Wilt u meer weten hoe de levenscyclus van het vliegend hert precies in elkaar zit ? Kom dan naar de lezing,  in het eerste deel van de presentatie wordt deze cyclus door Carolien Londerman (KNNV) aan u verteld, na de pauze gaat John Smit (EIS) verder. Hij coördineert het verspreidingsonderzoek naar het vliegend hert in Nederland en zal vertellen waar het vliegend hert voorkomt. Waarom het tegenwoordig lijkt alsof er meer en vaker vliegend herten worden waargenomen. Waarom deze prachtige kever toch helaas niet zomaar overal voorkomt. Het bijhouden wat het verspreidingsgebied precies is en of deze verandert is een hele uitdaging, maar ook u kunt daar een bijdrage aan leveren.

De Activiteitencommissie,

24 mei 2023 om 20:00, zaal open vanaf 19:30

Toegang €2,50, voor leden van KNNV, IVN of SWMA leden is de toegang gratis.
Consumpties voor eigen rekening.

Aanmelding verplicht, geef bij de aanmelding aan met hoeveel personen u komt en of u lid bent van één van de bovenstaande organisaties.
Aanmelden via: vliegendhertlezing@outlook.com

https://www.eis-nederland.nl/vliegendhert
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegend_hert
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29953
https://www.ad.nl/apeldoorn/vliegend-hert-vaker-waargenomen-in-apeldoorn~adbdfba5/

Datum & tijd
wo 24 mei 2023 om 20:00
Vertrekplaats

Bronkerk, Hoenderloseweg 10, Ugchelen