Plantenwerkgroep

Als je bewust kijkt naar de dingen om je heen, zie je méér! En dan is er in de natuur ook altijd veel te beleven door de seizoenen heen. En wat is er dan leuker om te weten welke planten je tegenkomt als je wandelt in de stad of in de vrije natuur? 

De plantenwerkgroep houdt zich bezig met het leren kennen en op naam brengen van wilde planten. ’s Zomers trekken wij er op uit om planten te bekijken en te determineren. De ene keer naar een  mooi natuurgebied, de andere keer naar de bebouwde omgeving, dan weer naar een stukje ‘gloednieuwe’ natuur om te kijken hoe planten zich daar vestigen. We vullen dan altijd onze streeplijst (inventarisatielijst) in en bekijken of we aantreffen wat we verwacht hebben en wat de verrassingen zijn. En verrassingen zijn er bijna altijd! We laten ook graag anderen delen in wat we zoal bekijken: Als we een vergunning krijgen voor het bezoeken van een bijzonder en niet vrij toegankelijk natuurgebied maken we voor de beheerder/eigenaar een verslag op basis van onze streeplijst. Zo zien wij de echte pareltjes van onze omgeving én we leveren een nuttige bijdrage.

Ook doen we inventarisaties op verzoek van natuurbeheerders en werken mee aan “het nieuwe strepen” van FLORON. Dat laatste is het inventariseren volgens een bepaald protocol van een vierkante kilometer, waarna de gegevens gemeld worden bij de Nationale Databank Flora en Fauna.

’s Zomers plannen we ook ruimte in om avonden samen te determineren, zodat er door beginners extra kennis kan worden verworven en zij geen beginners blijven.

’s Winters verplaatsen we onze activiteiten naar binnen en dan bestuderen we meegebrachte planten en mossen. De mossen, die ’s winters op hun mooist zijn, vormen een moeilijke maar bere-interessante groep planten. Hoe vaker je ze bekijkt, hoe leuker het wordt! We bekijken mossen in het veld en later binnen met behulp van een binoculair en microscoop. Onze materialen zijn simpel: een Flora om (gezamenlijk) te determineren, een loep om de details te kunnen zien en ’s winters gebruiken we ook de microscoop van de werkgroep om de geheimen van een mos te kunnen ontrafelen.

De 20 leden van de plantenwerkgroep beleven ieder seizoen weer iets anders en heten geïnteresseerde beginners of gevorderden op plantengebied van harte welkom!

coördinator: Marchien van Looij, tel. 055-3550149, e-mail m-vanlooij@hetnet.nl